Tłusty czwartek
Tradycja tłustego czwartku wiąże się nie tylko ze zjedzeniem pączka, ale i zrobieniem pączka. Zgodnie z tym nasi uczniowie samodzielnie wałkowali ciasto drożdżowe, a później wykonali śląskie oponki i mini pączusie. Miło było słuchać komentarze „aaa to stąd się biorą pączki” albo „może te w sklepach mają lepszy wygląd, ale słaby skład”. Wyrób ciasta drożdżowego jest czasochłonny. Wiąże się z wieloma etapami od wyrośnięcia drożdży po mozolne wyrabianie ciasta. Rośnie i maleje, rośnie i maleje. Ale po trudach jest pysznie! Podobnie jest z dziećmi ze spektrum autyzmu. Praca z nimi nie jest łatwa, mamy progresy i regresy. Liczy się jednak rezultat tej pracy. Dziękujemy p. Łukaszowi Gajewskiemu i p. Dorocie Zdanek za kreatywność i poświęcony czas!
Zapraszamy do galerii – wejście